ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΡΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΟΝΤΑΨΑΡΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΚΕΘΕ, ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

9-10/9/2023: Στα πλαίσια του προγράμματος LIONHARE, πραγματοποιήθηκε η 3η επιχείρηση εκκαθάρισης ακτής από λεοντόψαρα στα νότια της νήσου Χρυσής, η οποία αποτελεί περιοχή Natura 2000, με συντονισμό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και συνεργασία συλλόγων ψαροντουφεκάδων (ΑΠΝΟΥΣ Ηρακλείου, Ιεράπετρας) και του Τμήματος Αλιείας Λασιθίου. Την πρώτη μέρα έγινε επόπτευση και οριοθέτηση της περιοχής από το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Λ.ΚΕ.Θ.Ε. Την δεύτερη ημέρα, οπότε έγινε η εκκαθάριση, γιατρός και συνοδευτικό σκάφος ακολούθησαν την αποστολή για την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Στην αποστολή συμμετείχαν 16 ψαροντουφεκάδες, οι οποίοι ψάρεψαν όλα τα λεοντόψαρα που συνάντησαν στην περιοχή. Το επιστημονικό προσωπικό πήρε μετρήσεις και δείγματα από τα λεοντόψαρα. Η περιοχή θα ελέγχεται από την ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το επόμενο χρονικό διάστημα για να εκτιμήσει τους ρυθμούς επανεποίκησης, με σκοπό να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αντίστοιχων δράσεων.

Οι πληθυσμοί των λεοντόψαρων του λαγοκέφαλου και άλλων ξενικών ειδών στη νήσο Χρυσή είναι πολύ αυξημένοι, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν στην παράκτια ζώνη του νησιού. H επιτροπή παρακολούθησης της Χρυσής, συστήνει τη συνέχιση αντίστοιχων δράσεων περιορισμού των ξενικών ειδών στην περιοχή, για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και μετά το πέρας του προγράμματος LIONHARE.