Previous
Next
%
Εξελιξη προγραμματος
Δειγματοληψίες πεδίου
+
Μέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Lionhare :“Ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων καταγραφής, χαρτογράφησης και περιορισμού των πληθυσμών των εισβολικών ειδών Λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) και Λεοντόψαρου (Pterois sp.) στις ελληνικές θάλασσες ”

Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(ΟΠΣ) : 5049087

ΕΙΣΒΟΛΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Το φαινόμενο της εξάπλωσης μεγάλων πληθυσμών του τοξικού είδους λαγοκέφαλου Lagocephalus sceleratus και του λεοντόψαρου (Pterois spp), που εισέβαλαν στα νερά της Μεσογείου από το Κανάλι του Σουέζ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου (ακτές της Λεβαντίνης, Κύπρος, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ν. Ιόνιο) με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη βιοποικιλότητα και το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές αλιείες.

Η εμπορία του λαγοκέφαλου δεν επιτρέπεται, γιατί η κατανάλωσή του από τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, καθώς περιέχει μια επικίνδυνη νευροπαραλυτική τοξίνη στους ιστούς του. Επίσης το είδος δεν έχει εχθρούς στην Μεσόγειο, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να εξαπλώνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Κοινά μέτρα γιά τον περιορισμό του πληθυσμού του δεν έχουν αποδώσει, γι’ αυτό είναι αναγκαία η μελέτη νέων καινοτόμων μεθόδων.

Το λεοντόψαρο, το οποίο εμφανίστηκε πιό πρόσφατα στις ελληνικές θάλασσες (2015), έχει ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια, ενώ έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς στα νότια Δωδεκάννησα και την Κρήτη. Είναι χωροκατακτητικό είδος και θεωρείται ένα από τα χειρότερα εισβολικά είδη, όσον αφορά τις επιπτώσεις του στην αυτόχθονη ιχθυοπανίδα, καθώς τρέφεται κυρίως με νεαρά άτομα αυτόχθονων ψαριών.

Η παρούσα ερευνητική μελέτη θα δημιουργήσει νέα γνώση και καινοτόμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των εξεταζόμενων, αλλά και μελλοντικών, επικίνδυνων ή χωροκατακτητικών εισβολικών ειδών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΤΟ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ

Λεοντόψαρο με σάλτσα αλμύρας και κέικ ελιάς

Λεοντόψαρο μαρινάτο με κομπόστα λεμονιού

Ψαρόσουπα με λεοντόψαρο

Περισσότερες Συνταγές>>​
Αναπαραγωγή Βίντεο

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟΥ

Γνωριμία με το πρώτο ζωντανό λεοντόψαρο που συλλέχθηκε στη Β. Κρήτη και φιλοξενείται στο νέο του τεχνητό περιβάλλον, στο εργαστήριο φυσιολογίας του Παν/μιου Κρήτης

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟΥ

Είναι σχεδόν απίθανο να τσιμπηθείτε από λεοντόψαρο κολυμπώντας, καθώς το λεοντόψαρο συνήθως κρύβεται σε βραχώδεις περιοχές. Ωστόσο, αν ψαρέψετε το λεοντόψαρο, πρέπει να προσέξετε να μην τσιμπηθείτε από τα σκληρά αγκάθια που έχει στα πτερύγια της ράχης και της κοιλιακής περιοχής, τα οποία φέρουν τοξίνη. Αν πάτε για ψάρεμα λεοντόψαρου, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα θερμός με φαρδύ άνοιγμα γεμάτο με ζεστό νερό. Σε περίπτωση που τσιμπηθείτε βουτήξτε το χέρι σας στο ζεστό νερό (όσο ζεστό αντέχει το δέρμα σας) για 10 λεπτά. Το ζεστό νερό εξουδετερώνει την τοξίνη και κάνει τα συμπτώματα πιό ήπια. Αν δεν έχετε ζεστό νερό, ακουμπήστε την περιοχή του τσιμπήματος σε μια ζεστή επιφάνεια. Αν είστε αλλεργικός, καλό είναι να έχετε μαζί σας τα φάρμακα που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας. Αν παρουσιαστεί έντονο πρήξιμο και ο πόνος δεν υποχωρεί, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο ιατρείο ή φαρμακείο.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Πως να αφαιρέσετε με ασφάλεια τα αγκάθια του λεοντόψαρου

Το λεοντόψαρο έχει ορισμένες σκληρές άκανθες στο ραχιαίο, το εδρικό και τα κοιλιακά πτερύγιά του, που στη βάση τους έχουν κύστη με τοξίνη. Αυτή η τοξίνη μπορεί να κάνει επώδυνο το τσίμπημα του λεοντόψαρου. Σε αυτό το βίντεο θα δείτε πως να καθαρίζετε το λεοντόψαρο με εύκολο και ασφαλή τρόπο.

ζητηστε ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ απ' τον ψαρα ΣΑΣ

Στις περιοχές όπου έχει ήδη μεγάλους πληθυσμούς το λεοντόψαρο, όπως είναι η Κρήτη και το Ν. Αιγαίο, είναι καλό να αρχίσουμε να το καταναλώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε στη διατροφή μας ένα υγιεινό και νόστιμο έδεσμα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουμε στη μείωση των πληθυσμών αυτού του εισβολικού είδους που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα αυτόχθονα είδη και το θαλάσσιο περιβάλλον.

poster A3 PREVIEW ONLY

Επικοινωνία

Ινστιτούτο:  Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων
Διεύθυνση:   ΕΛΚΕΘΕ 71500 Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών Κρήτη, Ελλάδα
Email:             notap@hcmr.gr
Τηλ:                 +30 2810337830
Φαξ:                +302810337822