ΕΙΣΒΟΛΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
Το φαινόμενο της εξάπλωσης μεγάλων πληθυσμών του τοξικού είδους λαγοκέφαλου Lagocephalus sceleratus και του λεοντόψαρου (Pterois spp), που εισέβαλαν στα νερά της Μεσογείου από το Κανάλι του Σουέζ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου (ακτές της Λεβαντίνης, Κύπρος, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ν. Ιόνιο) με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη βιοποικιλότητα και το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές αλιείες.
Η εμπορία του λαγοκέφαλου δεν επιτρέπεται, γιατί η κατανάλωσή του από τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, καθώς περιέχει μια επικίνδυνη νευροπαραλυτική τοξίνη στους ιστούς του. Επίσης το είδος δεν έχει εχθρούς στην Μεσόγειο, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να εξαπλώνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Κοινά μέτρα γιά τον περιορισμό του πληθυσμού του δεν έχουν αποδώσει, γι’ αυτό είναι αναγκαία η μελέτη νέων καινοτόμων μεθόδων.
Το λεοντόψαρο, το οποίο εμφανίστηκε πιό πρόσφατα στις ελληνικές θάλασσες (2015), έχει ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια, ενώ έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς στα νότια Δωδεκάννησα και την Κρήτη. Είναι χωροκατακτητικό είδος και θεωρείται ένα από τα χειρότερα εισβολικά είδη, όσον αφορά τις επιπτώσεις του στην αυτόχθονη ιχθυοπανίδα, καθώς τρέφεται κυρίως με νεαρά άτομα αυτόχθονων ψαριών.
Η παρούσα ερευνητική μελέτη θα δημιουργήσει νέα γνώση και καινοτόμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των εξεταζόμενων, αλλά και μελλοντικών, επικίνδυνων ή χωροκατακτητικών εισβολικών ειδών.