Previous
Next
%
Εξελιξη προγραμματος
Δειγματοληψίες πεδίου
+
Μέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Lionhare :“Ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων καταγραφής, χαρτογράφησης και περιορισμού των πληθυσμών των εισβολικών ειδών Λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) και Λεοντόψαρου (Pterois sp.) στις ελληνικές θάλασσες ”

Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(ΟΠΣ) : 5049087

ΕΙΣΒΟΛΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Το φαινόμενο της εξάπλωσης μεγάλων πληθυσμών του τοξικού είδους λαγοκέφαλου Lagocephalus sceleratus και του λεοντόψαρου (Pterois spp), που εισέβαλαν στα νερά της Μεσογείου από το Κανάλι του Σουέζ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου (ακτές της Λεβαντίνης, Κύπρος, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ν. Ιόνιο) με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη βιοποικιλότητα και το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές αλιείες.

Η εμπορία του λαγοκέφαλου δεν επιτρέπεται, γιατί η κατανάλωσή του από τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, καθώς περιέχει μια επικίνδυνη νευροπαραλυτική τοξίνη στους ιστούς του. Επίσης το είδος δεν έχει εχθρούς στην Μεσόγειο, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να εξαπλώνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Κοινά μέτρα γιά τον περιορισμό του πληθυσμού του δεν έχουν αποδώσει, γι’ αυτό είναι αναγκαία η μελέτη νέων καινοτόμων μεθόδων.

Το λεοντόψαρο, το οποίο εμφανίστηκε πιό πρόσφατα στις ελληνικές θάλασσες (2015), έχει ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια, ενώ έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς στα νότια Δωδεκάννησα και την Κρήτη. Είναι χωροκατακτητικό είδος και θεωρείται ένα από τα χειρότερα εισβολικά είδη, όσον αφορά τις επιπτώσεις του στην αυτόχθονη ιχθυοπανίδα, καθώς τρέφεται κυρίως με νεαρά άτομα αυτόχθονων ψαριών.

Η παρούσα ερευνητική μελέτη θα δημιουργήσει νέα γνώση και καινοτόμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των εξεταζόμενων, αλλά και μελλοντικών, επικίνδυνων ή χωροκατακτητικών εισβολικών ειδών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣTON ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟ!

Ο λαγοκέφαλος περιέχει ισχυρή τοξίνη στους ιστούς του και απαγορεύεται να καταναλωθεί. Αν είσαστε ερασιτέχνης ψαράς και πιάσετε τυχαία το ψάρι της φωτογραφίας ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ!!! (Δείτε εδώ: https://lionhare.hcmr.gr/publication/). Ο λαγοκέφαλος διαθέτει 4 ισχυρές οδοντικές πλάκες που συναρμόζονται ανά δύο σε κάθε σιαγώνα, σχηματίζοντας ένα ισχυρό ράμφος που μπορεί να κόψει σκληρά υλικά, ακόμα και οστά, όστρακα, μέταλλα. Με αυτό προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων και τρώει την ψαριά τους πάνω από τα δίχτυα και τα παραγάδια. Επίσης υπάρχουν αναφορές επίθεσης λαγοκέφαλων στην ψαριά ψαροντουφεκάδων, αλλά και σπάνια περιστατικά απειλητικής συμπεριφοράς σε λουόμενους, σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς του είδους. Μερικές φορές, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μεγάλοι λαγοκέφαλοι μπορεί να πλησιάσουν κοντά στις ακτές, σε αβαθή νερά. Συνιστάται στους λουόμενους να μην πλησιάζουν τους λαγοκέφαλους, καθώς και να αποφεύγουν να φοράνε εξαρτήματα θαλάσσης (μάσκα, πέδιλα, μαγιώ κ.λ.π.) με έντονα χρώματα, καθώς φαίνεται ότι ο λαγοκέφαλος έλκεται από αυτά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για τις αλλαγές συμπεριφοράς του είδους σε μέρη με μεγάλες πυκνότητες πληθυσμού, γι’ αυτό
ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΕΙΛΗΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
(notap@hcmr.gr, 6979701986)

ΕΙΔΑΤΕ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟ Ή ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ; ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ!

Αν είδατε ή ψαρέψατε λαγοκέφαλο ή λεοντόψαρο, θα ήταν χρήσιμο να μας στείλετε πληροφορίες σχετικές με την ημερομηνία που είδατε το είδος, την περιοχή, το βάθος, τον αριθμό των ατόμων που έπεσαν στην αντίληψή σας και το μέγεθός τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ: notap@hcmr.grchrisgeo@hcmr.gr, 6979701986

ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΤΟ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ

Λεοντόψαρο με σάλτσα αλμύρας και κέικ ελιάς

Λεοντόψαρο μαρινάτο με κομπόστα λεμονιού

Ψαρόσουπα με λεοντόψαρο

Περισσότερες Συνταγές>>​

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟΥ

Είναι σχεδόν απίθανο να τσιμπηθείτε από λεοντόψαρο κολυμπώντας, καθώς το λεοντόψαρο συνήθως κρύβεται σε βραχώδεις περιοχές. Ωστόσο, αν ψαρέψετε το λεοντόψαρο, πρέπει να προσέξετε να μην τσιμπηθείτε από τα σκληρά αγκάθια που έχει στα πτερύγια της ράχης και της κοιλιακής περιοχής, τα οποία φέρουν τοξίνη. Αν πάτε για ψάρεμα λεοντόψαρου, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα θερμός με φαρδύ άνοιγμα γεμάτο με ζεστό νερό. Σε περίπτωση που τσιμπηθείτε βουτήξτε το χέρι σας στο ζεστό νερό (όσο ζεστό αντέχει το δέρμα σας) για 10 λεπτά. Το ζεστό νερό εξουδετερώνει την τοξίνη και κάνει τα συμπτώματα πιό ήπια. Αν δεν έχετε ζεστό νερό, ακουμπήστε την περιοχή του τσιμπήματος σε μια ζεστή επιφάνεια. Αν είστε αλλεργικός, καλό είναι να έχετε μαζί σας τα φάρμακα που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας. Αν παρουσιαστεί έντονο πρήξιμο και ο πόνος δεν υποχωρεί, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο ιατρείο ή φαρμακείο.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Πως να αφαιρέσετε με ασφάλεια τα αγκάθια του λεοντόψαρου

Το λεοντόψαρο έχει ορισμένες σκληρές άκανθες στο ραχιαίο, το εδρικό και τα κοιλιακά πτερύγιά του, που στη βάση τους έχουν κύστη με τοξίνη. Αυτή η τοξίνη μπορεί να κάνει επώδυνο το τσίμπημα του λεοντόψαρου. Σε αυτό το βίντεο θα δείτε πως να καθαρίζετε το λεοντόψαρο με εύκολο και ασφαλή τρόπο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΒΟΗΘΗΤΙΚΉΣ ΣΥΣΚΕΥΉΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΉ ΣΥΛΛΟΓΉ ΛΕΟΝΤΌΨΑΡΩΝ ΜΕ ΨΑΡΟΤΟΎΦΕΚΟ

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος LIONHARE κατασκευάστηκε από την ερευνητική ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και μοιράστηκε σε ψαροντουφεκάδες, στην Κρήτη, μία απλή, φτηνή και ασφαλής συσκευή για το ξεψάρισμα των λεοντόψαρων από ψαροντούφεκο, την συλλογή και τη μεταφορά τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της αλιείας. Καταγράφηκε σε video βήμα-βήμα η κατασκευή της συσκευής, μαζί με λεπτομερείς οδηγίες, ώστε να μπορεί κάθε ψαροντουφεκάς, που θέλει να ψαρέψει λεοντόψαρα, να την κατασκευάσει. 

Αναπαραγωγή Βίντεο
poster A3 PREVIEW ONLY

ζητηστε ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ απ' τον ψαρα ΣΑΣ

Στις περιοχές όπου έχει ήδη μεγάλους πληθυσμούς το λεοντόψαρο, όπως είναι η Κρήτη και το Ν. Αιγαίο, είναι καλό να αρχίσουμε να το καταναλώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε στη διατροφή μας ένα υγιεινό και νόστιμο έδεσμα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουμε στη μείωση των πληθυσμών αυτού του εισβολικού είδους που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα αυτόχθονα είδη και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επικοινωνία

Ινστιτούτο:  Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων
Διεύθυνση:   ΕΛΚΕΘΕ 71500 Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών Κρήτη, Ελλάδα
Email:             notap@hcmr.gr
Τηλ:                 +30 2810337830
Φαξ:                +302810337822